T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KAYSERİ / MELİKGAZİ - Nuh Mehmet Baldöktü Anadolu Lisesi

Nuh Mehmet Baldöktü

Nuh Mehmet Baldöktü 1916 yılında Kayseri´de doğdu.

Nuh Mehmet Baldöktü, 1916 yılında Kayseri'de doğdu. İlkokuldan sonra öğrenimine ara verip bir manifaturacıda çırak olarak iş hayatına başladı. 1936´da iş sahibinin kızıyla evlenip (Ayşe Baldöktü) şirkete ortak oldu. 1944 yılından sonra kendi şirketini kurup, Manifaturacılıktan başlayan iş hayatında Birlik Mensucat ve Nuh Çimento'nun kurucuları arasında yer aldı. 1990 yılında Çorlu'da Me-Bal Tekstil Fabrikası'nı kurdu. Emintaş İnşaat Şirketi (1961) ile Olivium Alışveriş Merkezi'nin yanı sıra pek çok iş merkezi inşa etti.

Manifaturacılıkla işe başlayan Baldöktü, ayrica 1948'de Sümerbank'ın Kayseri'deki fabrikası ile bağlantı kurarak 10 manifaturacı ile birlikte Kayseri Birlik Mensucat Fabrikası'nı kurarak faaliyete geçirdi. 1962'de toptan manifaturacı işini İstanbul'a taşıdı ve Sultanhamam'da işe başladı.

1966'da çoğunluğu Kayserili hemşehrileriyle birlikte merkezi Hereke'de bulunan Nuh Çimento'nun kurucuları arasında yer aldı. 1974'de Emintaş İnşaat'ı kurdu. Daha sonra Merter Tekstil Merkezi'ni ve Topkapı'daki Sanayi Sitelerini yaptı. Son yıllarda ise Zeytinburnu Olivium Alışveriş Merkezi'ni inşa etti. 1991'de tekstil sektörüne dönerek Çorlu'da kendi adına Me-Bal Tekstil fabrikası'nı kurdu. 1997'de burayı entegre bir tesis haline getirdi. Nuh Mehmet Baldöktü'nün oğlu Nurullah Baldöktü baba mesleği olan tekstil üzerinde kendi oğlu ile birlikte çalışıyor. 

Kayserili hayırsever işadamı Nuh Mehmet Baldöktü, Kayseri'ye bugüne kadar birçok okul, yetiştirme yurdu, lojman, kuran kursu binası ve cami yaptırdı. Şehit oğlu Ahmet Baldöktü adına 2 ilköğretim okulu ve lojmanlı kız yetiştirme yurdu yaptıran Baldöktü, kendi adına, spor salonu da bulunan anadolu lisesi (okulumuz), kız yetiştirme yurdu, eşi Ayşe Baldöktü adına kuran kursu binası ile çıraklık eğitim merkezi'ne yurt binası, ailesi adına da cami inşa ettirdi.

Ömrünün son gününe kadar 90 yılın dinçliğiyle gerek kişisel gerekse kurumsal işleriyle bizzat ilgilenmiştir. En büyük ülküsü bu memleketin çocuklarına daha çok iş vermek, daha çok ihracaat yapmak, daha çok insanımıza hizmet vermekti. Çünkü insanca olan herşeyin İslamca olduğuna ve insanlara yardım etmenin büyük bir ibadet olduğuna gönülden inanmakta idi. "Başarının yolu çalışmak ve doğruluktur" diyen Nuh Mehmet Baldöktü bu sözünü dustur edinmiş ve herkese de tavsiyede bulunmuştur.

Yukarıda sayılan Hayır Kurumlarından başka, Kayseri Yüksek Öğrenim ve Yardım Vakfını kurmuş ve 15 yıl Yönetim Kurulunda görev yapmıştır. Bakırköy Akıl Hastalıkları Hastanesi Vakfının Yönetim Kurulunda 12 sene görev yapmıştır. Ayrıca Kayseri Bedensel Engelliler Vakfının kurucuları arasında yer almış ve görev yapmıştır.

12 Mart 2006 tarihinde ebediyete intikal etmiştir. Sayın Baldöktü´ye Allah´tan Rahmet diler, hizmet halkasının geride kalanları tarafından artarak devam ettirilmesini temenni ederiz... 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.01.2013 - Güncelleme: 04.12.2022 10:21 - Görüntülenme: 10503
  Beğen | 8  kişi beğendi